IKLAN BERBAYAR

Wednesday, March 16, 2011

Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com


Salah satu masalah yang dihadapi oleh para pengguna Facebook tempatan sejak kejadian tsunami dan gempa bumi baru-baru ini adalah masalah load yang mengambil sedikit lama berbanding kebiasaannya. Ini berlaku adalah kerana salah satu pelayan Facebook yang terletak di Hong Kong mengalami masalah sukar diakses disebabkan oleh masalah kabel.
Walaubagaimanapun, untuk sementara waktu ini, para pengguna boleh mengatasi perkara ini dengan menukarkannya kepada pelayan tempatan, dan menikmati semula kelajuan Facebook seperti sebelumnya (malah lebih pantas lagi).
Pengguna Windows 7 yang menghadapi masalah, pastikan anda membuat perkara berikut terlebih dahulu:
  • Start –> Control Panel –> User Accounts
  • Klik pada Change User Account Control Settings
  • Set kepada “Never Notify”.
  • Save Settings dan Restart PC semula. Anda boleh mengubah fail seperti biasa mengikut langkah-langkah diatas selepas itu.
Bagi pengguna Windows, anda boleh mengubahnya dengan berbuat:
  • Pergi ke direktori C:\Windows\System32\drivers\etc\
  • Buka fail HOSTS menggunakan aplikasi Notepad.
  • *klik utk besarkan image
  • Tambah perkara berikut pada penghujung fail tersebut :   
203.106.85.66 www.facebook.com
    *klik utk besarkan image
  • Klik “Save” dan layari laman Facebook dengan kelajuan yang lebih pantas berbanding sebelumnya.
Anda boleh membandingkan kelajuan sebelum dan selepas pengubahan server dengan melakukan ujian ping ringkas melalui command-prompt anda.




Bagi yang menghadapi masalah untuk “Save”, boleh memuat-turun fail berikut, dan mengantikannya dengan fail asal di folder tersebut. Pastikan anda membuat salinan fail tersebut terlebih dahulu untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.




Muat-Turun Fail Hosts (Right-Klik Save As).
OR

Open Run dialog box ( Start > Run ), Type in "notepad %windir%\system32\drivers\etc\hosts" without the quotes and notepad will pop up.
Next add the below line into it: 203.106.85.66 www.facebook.com
Klik “Save” dan layari laman Facebook dengan kelajuan yang lebih pantas berbanding sebelumnya.
Anda boleh membandingkan kelajuan sebelum dan selepas pengubahan server dengan melakukan ujian ping ringkas melalui command-prompt anda.

Kalau XP, save file tue kat memana, save dengan nama Hosts jer tanpa extension. Pastu cut and paste kat folder tu, replace fail lama.
ataupun tekan ctrl+s..lepas tu pangkah je notepad tu.

utk pengguna win7, nk run notepad as administrator tuh, cube tengok cara yg Microsoft bgthu
atau boleh buat mcam ni --> savekan tuh save file tue kat memana, save dengan nama Hosts jer tanpa extension. Pastue cut and paste kat folder tue, replace fail lama. Bagi mengelakkan sbarang kesulitan pd mse akan dtg, anda bleh la copy dlu file hosts yg asal tuh..
(klau x nk copy pon x pe..)


Kredit : HeheHunter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Please note that NONE of the files listed on this blog are stored on the site. We only serve to index contents available from other sites as a convenient and easy way for our visitors to find files that have been shared by their respective copyright owners.

As such, we DO NOT claim ownership rights of any documents and/or materials accessible or made available on this site, nor assume any responsibility for the contents on any externally-linked site or for any links on any externally-linked site. Use of this site is therefore solely at your own discretion.

If you believe that your copyrighted material may have been unintentionally infringed, please write to us directly for immediate removal.

HERE!!
Top BlogsthebestblogsBlog DirectoryBloglisting.net - The internets fastest growing blog directory blog search directoryFree Download internet connection test Blog Directory & Search engineFamous Software Download SEO Stats powered by MyPagerank.Net

  © ۞ MediafireGrabber™ ۞ Copyright by ۞ MediafireGrabber™ ۞ 2010

Back to TOP